HALKİDİKİ ; YUNANİSTAN'IN MALDİVLERİNE YOLCULUK


Gezi Tarihi : 24-29 Haziran 2014

29 Haziran günü, 1. evlilik yıldönümüzü kutlayacaktık. Pazar gününe denk geliyordu ama öncesindeki 2-3 gün için kısa bir tatil organizasyonu yapabilirdim. Nereye gidebiliriz diye araştırma yaparken, uzun zamandır fırsat sitelerinde "Yunanistan'ın Maldivleri" olarak karşılaştığım Halkidiki düştü aklıma. 


Halkidiki, Selanik'e 1 saat uzaklıkta bir tatil bölgesi. 3 farklı yarımadadan oluşuyor ve birine zaten hiç giriş yok. Bu yüzden 3 ya da 4 gün yeterli olacaktır. Yurtdışı seyahatlerimizde asla lüks aramayan ve Yunanistan’ı daha önce çok kez deneyimlemiş insanlar olarak, temiz, güvenilir seçenekleri uygun fiyatlara bulabileceğimizi bildiğim için başladım araştırma yapmaya.

Konaklama : Konaklamanın keyifli olabileceği, ortalama standartlara sahip motellerin çift kişilik oda fiyatı 35 Euro civarında.

Ulaşım : Halkidiki’ye ulaşım için temelde 4 alternatif mevcut;

  • İstanbul’dan kalkan otobüslerle Selanik'e gitmek ve oradan yine otobüse binmek ya da araç kiralamak
  • Taksiyle sınırı geçip sonrasında yine otobüse binmek ya da araç kiralamak
  • Turizm firmalarının düzenlediği turlara katılarak
  • Kendi aracınızla gitmek    


OTOBÜSLE ULAŞIM :  İstanbul - Selanik arasında yolcu taşıyan 3 farklı firma var. 

Biri Derya Turizm. Olumlu yorum yapanlar olduğu kadar olumsuz yorumlarla da karşılaştım internette ve açıkçası güvenemedim. Derya Turizm internet sayfasına ulaşmak için buraya tıklamanız yeterli. 

Diğeri Metro Turizm ki kendileriyle bir daha seyahat etmemeye yıllar önce bir Ayvalık yolculuğumda karar vermiştim. Detaylı bilgi almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Son seçenek Ulusoy, zaten otobüs firması olarak da kalitesine en fazla güvenebileceğim firma. Ulusoy İstanbul-Selanik seferi, 1 kişi, gidiş dönüş 110 Euro. Aslında internet sitelerine göre 90 Euro ama ofislerine gittiğimizde onların eski fiyatlar olduğunu öğrendik. İstanbul-Selanik arası toplam 640 km, akşam 9’da İstanbul’dan kalkan otobüse, sabah 7’de Selanik’e varıyor. Aynı şekilde dönüş otobüsü de yine 9’da kalkıyor ve sabah 7’de İstanbul’da oluyor. 

Otobüsle ulaşımın bir başka alternatifi de, yine Ulusoy ile Keşan’dan otobüse binip Selanik’e ulaşmak. Hem yol çok daha kısa hem de bilet fiyatı daha uygun. 1 kişi, gidiş dönüş 68 Euro. Keşan’a kadar kendi aracımızla konforlu bir yolculuk yapıp, oradan otobüse binmek de oldukça mantıklı bir alternatifti. Selanik'e Ulusoy'la seyahat etmek isterseniz buraya tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

TAKSİYLE SINIRI GEÇMEK : Ailesi İpsala’da yaşayan bir arkadaşımızın bilgilendirmesi üzerine bu alternatifi de araştırmaya başladım. Sizi Türk sınırından alıp Yunanistan’a geçirmek için 60 Euro aldıklarını öğrenince, bu alternatifin pek mantıklı olmadığını düşündüm. “Belki kapıda bizim gibi taksi bekleyenler olur, aynı araca biner masrafı paylaşırız” diye hesap ederseniz yanılmış olursunuz, çünkü bahsedilen tutar maalesef kişi başı...  Bir de üzerine Dedeağaç’tan Selanik’e ulaşma masrafını düşününce, bu alternatif de kendi kendini yok etmiş oldu.

Gitmeyi planladığınız dönemdeki taksi fiyatları hakkında bilgi almak ya da taksi şoförleriyle irtibata geçmek isterseniz yazının altına yorum yapmanız, bildiğim bir kaç taksi şoförünün numarasını sizinle paylaşmam için yeterli olacaktır.


TURİZM FİRMALARININ TULARINA KATILARAK : Tur fiyatları, katılım tarihine, olarak konaklanacak gece sayısına, kalınacak otele ve turizm firmalarına göre değişiklik gösteriyor. ETS, Jolly, Pronto, Anı Tur gibi köklü firmaların turlarını tercih edebileceğiniz gibi, fırsat sitelerini takip ederek daha az tanınan firmaların daha uygun turlarını da yakalayabilirsiniz.

KENDİ ARACINIZLA GİTMEK : Kendi aracınızla ulaşımla ilgili detayları öğrenebilmek için "KENDİ ARABAMLA YURTDIŞINA NASIL ÇIKARIM?" başlıklı yazıma, burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Sonuç olarak kendi aracımızla gitmeye karar verip gerekli evrakları topluyoruz. İnternet araştırmalarıma dayanan hesabıma göre araç için gerekli evrakların bedeli toplamda 1.005 TL tutuyor ama Selçuk yaklaşık 750 TL ödemiş. Aradaki farkın sebebini anlayamadık ama evdeki hesaptan daha uyguna gelince çok da sorgulamıyoruz. :)

Toplamda 4 gece konaklamalı bir tatil planladık. Halkidiki 3 farklı parmak gibi görünen yarımadalardan oluşan bir yarımada, değişik bir coğrafyası var.

    Kassandra : Adanın merkezi konumunda. En hareketli, popüler ve daha fazla betonarme bir bölge.

    Sithonia : Ortadaki yarımada. Kallithea’ya göre oldukça bakir ve daha yeşil bir bölge.
   Athos : Türkiye’ye en yakın olan ve Athos Dağı’nda bulunan manastır sebebiyle girişin yasak olduğu, sadece bu manastırda yaşan din adamlarının bulunduğu bölge.



Gezebileceğimiz 2 bölge olduğu için ikisinin ortasında bir konumda konaklamamız daha mantıklı görünüyor. Booking.com üzerinden yaptığım araştırmalar sonucu Gerakini bölgesi, aradığımız kriterlere uyuyor...

Yazımın devamı çok yakında sizlerle :)