TETOVA; SIĞINILACAK YER



 BİR ÖNCEKİ YAZI - ÜSKÜP 


Gezi Tarihi : 17 Mayıs 2014

Üsküp’ten, kelime anlamı "sığınılacak yer" olan Tetova’ya doğru ilerliyoruz, önümüzde yaklaşık 40 km’lik bir yol var. Bebek Emre’yle oynarken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyoruz. Şehrin girişi sayılabilecek bir alanda büyükçe bir pazar var. Sonradan, bit pazarı olduğunu öğrendiğim yer bana Topkapı’nın 90’lardaki halini hatırlattı.


İlk durağımız olan Alaca Cami, Osmanlı Döneminden kalma, dış yüzeyi geometrik desenli rengarenk bir cami, ismi de bu yüzden ‘Alaca’.  Alaca Cami’nin hemen yanından Pena Nehri geçiyor. Nehrin hemen kıyısında da yine Osmanlı’dan kalma Türk Hamamı. Hamam 1962 senesinde sanat galerisi olarak kullanılmaya başlamış. Birkaç fotoğraf çekimi sonrasında otobüsümüze geçiyoruz.


ALACA CAMİ VE BİZ :)


SANAT GALERİSİ OLARAK KULLANILMAKTA OLAN ESKİ TÜRK HAMAMI
VE PENA NEHRİ

Sıradaki durağımız, ilginç sayılabilecek bir hikayesi olan Harabati Baba Tekkesi.

Tekkenin kurucusu Server Ali Baba, Bektaşilik' teki “dedebaba” makamını kuran ve ilk dedebaba ünvanını alan kişidir. Server Ali Baba aynı zamanda Kanuni

Sultan Süleyman'ın ilk eşi olan Mahidevran Sultan'ın ağabeyi olması nedeniyle Osmanlı sarayı ile yakın ilişki içinde bulunmuş, Hacı Bektaş Dergâhına yerleşmeden önce devlet kademesinde beylerbeyi rütbesine kadar yüksemiş bir devlet adamıdır. “Sersem” lakabını alışı ile ilgili rivayet şöyledir: Ali Baba gördüğü bir rüya üzerine devlet işlerini bırakıp Hacı Bektaş Veli dergâhında dinî hayata geçmek için padişahtan izin istemişti. Bu kararına şaşıran Sultan Süleyman “Sen sersem mi oldun? Vezirlik bırakılır da orada Dervişlik mi yapılır” deyince “Kabulümdür Sultanım, varsın bana Sersem Ali desinler. Fakir müsaadenizi rica ederim”, diye cevap vermiş ve padişah da izin vermiştir. Mahidevran Sultan'ın Hürrem Sultan'ın entrikaları ile saraydan sürülmesinden sonra ağabeyi Sersem Ali Baba'nın da Hacı Bektaş Veli dergâhından uzaklaştırıldığı ve Tetova’ya geldiği düşünülürmüş. Burada çok sınırlı vaktimiz olduğu için tekkenin bahçesinde hızlı bir tur atıp bir kaç fotoğrafla tamamlıyoruz ziyaretimizi.



YEŞİLLİKLER İÇİNDE YER ALAN HARABATİ BABA TEKKESİ